Carian
Spotify Menyokong Epic Games Dalam Perlawanan Menentang Perkongsian Bayaran Ke Apple App Store
August 14, 2020 Aman

Hari ini, Fortnite telah dibuang daripada Apple App Store selepas Epic Games memperkenalkan kaedah pembelian tersendiri yang tidak perlu melalui App Store. Hal ini sekaligus mengelak Epic Games membayar caj 30% yang dikenakan oleh Apple untuk pembelian aplikasi melalui App Store.

Disebabkan olehnya, Apple telah membuang aplikasi Fortnite kerana melanggar polisi yang ditetapkan. Selari denganya, Epic Games turut telah memfailkan saman ke atas Apple disebabkan monopoli mereka pada peranti iPhone, dan mengatakan bayaran 30% adalah agak tinggi untuk pembangun aplikasi.

Selari denganya, kini Spotify turut menyokong tindakan Epic Games dalam menentang isu pembayaran kepada App Store ini.

Spotify dilihat mengatakan Apple menyalah-guna posisi dominan mereka, dan perkara berkenaan kurang adil untuk para pesaing.

Spotify sebelum ini sedia kurang menyukai keperluan pembayaran 30% kepada pihak Apple, apatah lagi dengan penawaran Apple Music sendiri yang tidak melalui perkara sama. Ini sekaligus memberikan impak terhadap pendapatan Spotify.

Dengan penyertaan Spotify dalam perang melawan dominasi kedai aplikasi ini, apakah kita akan melihat nama-nama besar lain turut menyertainya?

Komen