Cari @ Amanz

Samsung Galaxy S21 dilancarkan minggu lalu dengan pelbagai penambahbaikan berbanding S20. Tetapi satu ciri yang dijangka tetapi tidak disertakan ialah penggunaan kamera swafoto bawah skrin. Ketiadannya menjadi misteri kerana teknologi ini sudahpun digunakan oleh ZTE sejak tahun lalu.

Kemunculannya pada peranti Samsung mungkin akan hadir dalam tempoh terdekat selepas mereka memfailkan tanda dagang untuk penggunaan terma UPC – Under Panel Camera. Tanda dagang difailkan di Korea Selatan pada 15 Januari lalu. Dalam dokumen Samsung mengatakan panel dengan UPC akan digunakan pada telefon pintar, komputer dan televisyen.

Penggunanya pada komputer riba telah disahkan menerusi video acah Samsung Blade Bezel beberapa hari yang lalu. Pada telefon pintar pula ia diacah secara senyap dalam video Samsung Upcycling ketika acara Unpacked.

Penggunaan pada TV adalah dijangka kerana televisyen pintar mereka untuk tahun 2021 hadir dengan Smart Trainer yang menjadi jurulatih maya di rumah. Samsung menyarankan kamera Logitech untuk televisyen pintar ini dan ini bukanlah penyelesaian terbaik. Dengan teknologi UPC, kamera terbina pada televisyen akan memberikan pengalaman Smart Trainer yang lebih baik.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd