Cari @ Amanz

Awal bulan April, Apple telah membuka platform Find My mereka yang selama ini adalah tertutup dan untuk kegunaan sendiri kepada jenama pihak ketiga. Melaluinya Belkin, Chipolo, dan VanMoof boleh hadir dengan produk penjejak objek atau produk yang boleh dijejak dengan Find My. Syarat utama untuk menggunakan platform Find My adalah semua produk perlu melepasi pensijilan program Made for iPhone (MFi) dan semua kotak bungkusan produk akan ada pelekat “Works with Apple Find My”.

Tile yang mula dibangunkan pada 2012 adalah antara yang terawal dan paling popular untuk peranti penjejak objek. Tetapi mereka seakan dipinggirkan dan terancam apabila Apple memilih pesaing Tile dan bukan mereka. Apple seringkali didakwa bersifat tidak adil, memakan komisen tinggi serta bersifat anti-pesaing. Selepas AirTag dilancarkan, CEO Tile menyatakan beliau akan mengadu ke pihak berkuasa untuk melaporkan Apple.

Tile

Dengan AirTag, tambatan peranti ini adalah secara natif melalui sokongan tambatan pantas yang terkenal sejak AirPods dan tidak memerlukan aplikasi lain. Serta sokongan Find My adalah lebih mendalam berbanding Tile yang perlu bergantung ke aplikasi tersendiri sahaja. Dengan Tile yang masih tiada sokongan UWB, AirTag jauh lebih baik daripada produk-produk Tile.

Tile juga ingin pihak berkuasa menyiasat Apple kerana sifat yang tidak adil ini yang mengehadkan penggunaan produk tersendiri sahaja kepada ekosistem Find My dan tidak membenarkan Tile menggunakannya. Pada hemat saya, AirTag masih baru lagi dan Tile pula masih tiada produk yang setanding AirTag atau SmartTag+. Tile hanya perlu bangunkan produk yang menepati piawaian Apple untuk MFI dan Works with Apple Find My, itu sahaja. Sementara penjejak mereka dengan UWB dilancarkan, boleh sahaja diubahsuai serba sedikit.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd