Cari @ Amanz

Lukisan Skematik MacBook Pro Baharu Menunjukkan MagSafe, HDMI Dan Pembaca Kad Memori Kembali

Link Copied!

Beberapa tahun yang lalu Apple tidak lagi menyertakan port HDMI, pembaca kad memori dan port pengecasan MagSafe yang amatlah ikonik. Sebab yang diberikan ialah USB-C mampu menawarkan kesemuanya dengan penggunaan penyesuai. Tetapi pada MacBook Pro baharu yang akan dilancarkan tahun ini, kesemua I/O lama akan dikembalikan.

Ini adalah berdasarkan lukisan skematik sulit yang didedahkan oleh pembangun perisian hasad REvil yang kini meminta Apple dan Quanta wang tebusan sekiranya tidak mahu lebih banyak skematik ditiriskan. Dapat dilihat pada sisi kanan terdapat port HDMI dan satu Thunderbolt dalam bentuk USB-C. Pada sebelah kiri pula terdapat dua lagi Thundrbolt USB-C, port pengecasan MagSafe dan pembaca kad SD.

TouchBar juga tidak lagi kelihatan pada lukisan skematik yang sama lengkap dengan tubuh lebih berkotak seperti iPhone 12. Ini mengesahkan ramalan Ming-Chi Kuo beberapa bulan lalu yang mengatakan Apple akan mengembalikan I/O lama dan tidak lagi menyertakan TouchBar pada MacBook Pro baharu tahun ini yang dijangka hadir dengan cip terkini Apple M2.

Bagi pengguna MacBook Pro lama yang enggan membeli komputer riba baharu yang tidak mempunyai pilihan I/O yang lengkap, berita ini pasti menggembirakan. Apa yang dapat dilihat sejak Sir Jony Ive meletakkan jawatan beliau di Apple ialah rekaan minimalistik mula digantikan dengan rekaan yang lebih praktikal.


Komen ()