Carian
OnePlus Secara Senyap Menggantikan RAM OnePlus 8T Daripada LPDDR4X Kepada LPDDR5
July 28, 2021 Fahim Zahar

OnePlus 8T adalah peranti pertama OnePlus dengan sokongan Always-On Display (AOD) selepas bertahun membuang ciri ini. Ia juga menawarkan AOD berasaskan watak Bitmoji, sehinggakan peranti terkini mereka hadir dengan aplikasi ini secara terbina. Ia juga adalah peranti pertama dengan pengecasan pantas Warp Charge 65 yang kini digunakan sehingga hari ini.

Semasa dilancarkan, OnePlus 8T boleh dikatakan mula membawa satu perubahan yang membuatkan peminat OnePlus rasa asing. Ia seakan telah hilang identiti. Peranti ini dijana dengan cip Snapdragon 865 dan menawarkan memori 8GB RAM atau 12GB RAM jenis LPDDR4X. Terkini, OnePlus dilihat secara senyap menaiktaraf OnePlus 8T dengan memori jenis LPDDR5 – yang mana lebih pantas.

Tidak pasti sama ada, adakah model OnePlus 8T dengan memori lebih pantas ini dijual di Malaysia ataupun tidak. Perkara ini ditemui oleh pihak XDA yang melaporkan, apabila pengguna cuba flash ROM untuk membaikpulih peranti – fail imej tidak disokong kerana jenis memori yang berbeza.

Di pasaran yang OnePlus 9R dijual, peranti baharu ini juga dilihat secara senyap digantikan dengan memori lebih pantas ini. Dengan OnePlus menghadkan kuasa CPU pada Oxygen OS Android 11, tidak pasti sama ada jenis memori berbeza ini memberi kesan ataupun tidak.

Komen