Cari @ Amanz

Itali Ingin Ferrari dan Lamborghini Diberi Pelepasan Untuk Mengeluarkan Kenderaan Bahan Api Fosil Di Eropah

Link Copied!

Kesatuan Eropah ingin menghentikan pengeluaran kenderaan dengan enjin bahan api fosil menjelang 2035. Ii adalah sebab utama Volvo, Bentley. Mercedes Benz, Land Rover dan banyak lagi pengeluar kenderaan Eropah merancang untuk hanya mengeluarkan kenderaan elektrik kuasa bateri seawal 2025. Tetapi kerajaan Itali kini ingin Ferrari, Lamborghini dan Pagani diberikan pelepasan dari halangan ini.

Ferrari

Ini adalah kerana pada waktu ini teknologi bateri berprestasi tinggi untuk menghasilkan kereta elektrik setanding dengan kereta dengan enjin petrol masih belum dihasilkan. Kereta elektrik seperti Tesla Model S Plaid boleh memecut lebih pantas tetapi kelajuan maksimumnya dan kemampuan untuk kekal pada kelajuan tinggi masih lebih rendah berbanding kereta lumba seperti Pininfarina Battista.

Selain itu pengeluar kereta lumba seperti Ferrari tidak mengeluarkan jumlah kereta yang banyak untuk membuatkan transisi ke kenderaan elektrik sepenuhnya baik untuk perniagaan. Mereka hanya mengeluarkan sekitar 7000 kereta sahaja pada tahun 2020, jauh lebih rendah berbanding Tesla, Ford, Volvo dan Honda.

Pelepasan mungkin hanya untuk tempoh sementara kerana Ferrari sudahpun mengeluarkan kereta hibrid Ferrari SF90 Stradale sebelum ini mengesahkan kereta elektrik kuasa bateri sepenuhnya dalam perancangan menjelang 2025.

Sumber Bloomberg


Komen ()