Cari @ Amanz

Color OS 12 telah dilancarkan pada bulan lalu dan akan ditawarkan untuk pasaran global pada 11 Oktober ini. Kebanyakan peranti mercu, kelas pertengahan premium dan beberapa siri lain turut disahkan akan menerima kemaskini ini. Di China, OPPO Find X3 Pro Photographer’s Edition adalah peranti pertama yang menjalankan sistem operasi baharu ini.

Terkini, daripada peniris yang sama melaporkan berita OnePlus tadi – beliau turut mendakwa yang Oppo juga akan hadir dengan sebuah lagi peranti yang dijana dengan cip Snapdragon 888. Peranti ini akan hadir dengan skrin FHD 120Hz, kamera swafoto pada skrin berlubang di hujung atas kiri skrin, kamera 50MP daripada sensor Sony IMX766 dan juga akan menyokong pengecasan pantas 65W+.

Peranti ini dikatakan akan mempunyai bateri berkapasiti 4500mAh serta menjalankan ColorOS 12. Aneh sekali, ColorOS 12 pada peranti ini adalah berasaskan Android 11 dan bukannya Android 12. Butiran peranti ini masih belum jelas, tetapi terdapat spekulasi ia mungkin adalah peranti mercu mampu milik atau iterasi yang lebih murah daripada siri Find X3 mereka.

Mungkin salah satu daripada siri Oppo Reno7? Apa-apa pun, ini memberikan petanda peranti OnePlus dan Oppo pada bulan ini dengan cip yang sama mungkin akan ada persamaan. Dengan Oxygen OS sudah bergabung dengan Color OS, tidak terkejut jika Oppo adalah variasi untuk China dan OnePlus adalah variasi untuk pasaran global – mengikut strategi Redmi dan Poco.

Sama-sama kita nantikan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd