CES Mengatakan Banyak Syarikat Tidak Menghadiri Acara Kerana Bekalan Cip Yang Tidak Mencukupi

Diterbitkan pada Dis 24, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Acara Consumer Electronics Show 2022 akan berlangsung pada 5-8 Januari 2022, yang mana banyak syarikat elektronik akan memperlihatkan produk-produk terbaru mereka yang akan diperkenalkan pada tahun tersebut.

Terkini, ia dapat dilihat bahawa beberapa syarikat yang tidak jadi menghadiri acara tersebut, termasuklah Lenovo dan Google dengan memberi alasan varian Omicron virus COVID-19 yang kian menular di Amerika Syarikat, dan sebaliknya akan membuat pengumuman mereka secara digital sebelum dan sewaktu acara tersebut.

Menariknya, pengendali acara tersebut, Consumer Technology Association mengeluarkan kenyataan dengan mengatakan bahawa sebab utama mengapa syarikat-syarikat ini tidak menghadiri acara tersebut sebenarnya ialah kekurangan bekalan cip yang sedang membelenggu semua industri di dunia.

Ini adalah kerana tanpa komponen-komponen cip baru ini, jenama-jenama komputer dan pembuat peranti tidak dapat membina prototaip peranti-peranti terbaru mereka, dan tanpa peranti-peranti ini, mereka tidak ada apa-apa untuk ditunjuk di acara tersebut.

Greg Shapiro, CEO dan Presiden CTA mengatakan bahawa untuk mengurangkan kerisauan mengenai jangkitan COVID-19, acara CES 2022 hanya akan menerima kemasukan mereka yang telah divaksinasi secara penuh ke ruang acara tersebut, dan akan memberi semua pelawat ujian RTK COVID-19 percuma juga.

Walaupun beberapa syarikat dilihat telah menarik diri daripada acara tersebut, ia dikatakan bahawa CES 2022 akan dihadiri oleh 2100 syarikat, termasuklah LG, Microsoft, Samsung dan lain-lain.

Sumber: 8News Now

komen


© Amanz / 2022 Kami