Cari @ Amanz

Android Auto adalah sistem Android untuk digunakan ketika memandu. Ciri ini diperkenalkan sejak tahun 2015 melalui satu aplikasi khas yang mana boleh mengubah peranti Android menjadi seakan skrin inforia pada sesebuah kenderaan.

Android Auto turut mempunyai sistem tersendiri pada peranti inforia seperti Sony XAV-AX6000 dan XAV-AX4000. Terkini untuk telefon pintar, Google telah menamatkan sokongan aplikasi Android Auto atau nama panjangnya adalah Android Auto for Phone Screens.

Aplikasi Android Auto sudah pun dihentikan sokongan pada peranti Android 12 dan hanya boleh digunakan pada peranti Android 11 dan ke bawah. Kini kesemua peranti Android tidak lagi boleh menggunakan aplikasi Android Auto, malah jika ikonnya ditekan ia akan terus melancarkan tetapan terbina dalam sistem Android dan memaparkan “Android Auto is now only available for car screens“.

Bagi pengguna yang tidak mempunyai kereta dengan sistem inforia Android Auto, usah risau kerana Google turut ingin memudahkan semua pengguna menggunakan peranti sambil memandu dengan selamat. Jika Google Maps dijalankan ketika memandu, ia akan mempunyai antaramuka seakan Android Auto dengan integrasi Google Assistant dan saiz-saiz ikon besar agar mudah diakses. Kawalan suara turut boleh digunakan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd