Carian
Untuk Terus Menjual Cip AI Kepada China, NVIDIA H800 Dibangunkan Tetapi Prestasi Diseparuhkan
March 23, 2023 Effi Saharudin

Amerika Syarikat mengeluarkan arahan menghalang teknologi milik mereka dijual kepada China bagi mengelakkan ia digunakan untuk tujuan ketenteraan. Akibatnya AMD dan NVIDIA dihalang daripada menjual cip berkuasa tinggi mereka kepada China bagi tujuan kecerdasan buatan (AI). Di GTC 2023, NVIDIA H800 telah dilancarkan sebagai alternatif kepada cip paling mercu mereka NVIDIA A100.

NVIDIA H100

Perbezaan antara H800 dan A100 terletak pada kelajuan memori dengan pada H800 ianya dipotong separuh. Untuk melatih AI, memori yang pantas diperlukan untuk melatih boleh yang dibangunkan. Dengan memori yang separuh lebih pantas, proses melatih model akan meningkat dua kali ganda. Ini secara langsung akan merencatkan pembangunan AI di China berbanding Amerika Syarikat dan sekutunya.

Sementara itu di Amerika Syarikat superkomputer Perlmutter ialah yang terpantas di dunia untuk melatih kecerdasan buatan. Ia terletak di Pusat Pengkomputeran Sains Penyelidikan Tenaga Nasional (NERSC) dan dilengkapi 6159 GPU NVIDIA A100.

H800 akan digunakan oleh Baidu, Tencent dan AliBaba untuk melatih sistem kecerdasan buatan mereka. Baidu baharu sahaja melancarkan ERNIE Bot sebagai pesaing kepada ChatGPT. Akses kepada AI ini masih lagi terhad walaupun kemampuannya dikatakan setanding ChatGPT.

Komen