Cari @ Amanz

Angkasa lepas ialah perbatasan akhir manusia dengan spesis kita masih belum pergi melepas bulan. Tetapi usaha untuk membina koloni di bulan dan seterusnya Marikh telah dimulakan. Masalah utama pengembaraan ke planet lain ialah ia boleh mengambil masa berdekad lamanya tanpa sistem tujahan baharu.

Pulsar Fusion sebuah firma dari UK mengumumkan pembangunan enjin pelakuran nuklear untuk Agensi Angkasa Lepas UK. Dengan enjin pelakuran nuklear, suhu di dalam enjin boleh mencecah suhu seakan di permukaan matahari yang mampu memberikan tujahan roket yang mencecah kelajuan 500,0000 km/j. Secara teorinya perjalanan ke Pluto yang sepatutnya mengambil masa 10 tahun dipendekkan ke sekitar 4 tahun sahaja.

Sebelum ini Rolls Royce telah memperlihatkan reaktor nuklear mini untuk kegunaan di angkasa lepas yang dibina untuk Agensi Angkasa UK. Pada waktu yang sama Amerika Syarikat menerusi DARPA dan NASA turut berminat melakukan perkara yang sama dengan enjin DRACO bagi perjalanan ke Marikh.

Pelakuran nuklear sudahpun berjaya dilakukan oleh saintis dari Lawrence Livermore National Laboratory tahun ini. Ia dilihat sebagai sumber tenaga bersih masa hadapan kerana tidak meninggalkan sisa nuklear. Kini ia mungkin akan menjadi batu loncatan untuk merealisasikan impian spesis manusia untuk mengembara ke angkasa lepas seperti karya sains fiksyen

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd