Cari @ Amanz

Adobe Photoshop versi web kini boleh diakses pengguna Creative Cloud yang mempunyai langganan Photoshop versi desktop. Versi we berbeza sedikit berbanding versi perisian penuh dengan ia mempermudahkan antaramuka seperti tiada ciri polygonal lasso, pen, patch, smart object dan banyak lagi. Tetapi Adobe berkata ciri ini akan ditambah secara berperingkat pada versi seterusnya.

Yang disertakan ialah ciri Generative Fill dan Generative Expand menggunakan kecerdasan buatan Adobe Firefly yang turut baru sahaja diberikan kepada versi desktop. Dengan ini imej boleh dijana menggunakan prom dalam bentuk teks. Dengan versi web, pelanggan Photoshop tidak perlu memasang Adobe Photoshop pada komputer terlebih dahulu kerana ia boleh diakses terus di mana-mana pelayar web yang digunakan.

Dalam ujian kami sebentar tadi, versi web mempunyai ciri yang amat terhad. Hanya sesuai digunakan untuk melakukan suntingan asas sahaja. Bagi mereka yang mempunyai kepakaran Photoshop lebih tinggi, kami masih sarankan versi desktop sahaja pada waktu ini.

Photoshop versi web telah diuji sejak 2021 dengan pengguna di Malaysia boleh mengaksesnya sejak tahun lalu. Sekiranya anda pelanggan Photoshop, versi web boleh diakses menerusi pautan di bawah atau dilancarkan menerusi profil Creative Cloud anda.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd