Cari @ Amanz

Apple Vision Pro adalah set kepala pengkomputeran spatial yang menggunakan teknologi realiti gabungan. Ia juga adalah antara set kepala paling canggih di pasaran dan harganya mencecah sehingga belasan ribu Ringgit. Sebelum Vision Pro dilancarkan, beberapa syarikat telah mengumumkan yang mereka tidak akan mengeluarkan aplikasi khas untuk Vision Pro.

Antaranya adalah Netflix, Spotify, YouTube dan beberapa lagi. Antara sebabnya adalah jumlah pengguna yang masih tidak ramai. Netflix dan Spotify turut menyatakan walaupun visionOS dibina berasaskan iPadOS, aplikasi mereka tidak akan disokong pada platform baharu Apple ini dan pengguna harus menggunakan Safari.

Terbaru, Google dilihat telah mengubah fikiran dan menyatakan aplikasi YouTube khas untuk Vision Pro kini di dalam perancangan mereka. Tiada sebarang tarikh diberikan, tetapi wakil YouTube iaitu Jessica Gibby memberitahu mereka turut teruja dengan Vision Pro dilancarkan.

Kandungan video 360-darjah dan VR oleh YouTube dikatakan tidak disokong pada Vision Pro. Aplikasi untuk YouTube ini tidak pasti akan membenarkan dua format video ini disokong pada set kepala Apple atau hanya akan membawakan pengalaman menonton di dunia imersif maya sahaja.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd