Cari @ Amanz

Sejak 2019, Google sudah dilaporkan sedang membangunkan peranti dengan skrin boleh-lipat. Google menerima sampel skrin daripada Samsung, kemudian dalam dokumen Android tertiris terdapat kod nama passport yang mana dikatakan adalah untuk peranti skrin boleh-lipat Google. Google mungkin akan memperkenalkan peranti ini pada tahun ini agar boleh bersaing dengan jenama lain yang sudah dua tahun dalam pasaran peranti ini.

Baru-baru ini, Google dilihat telah mempatenkan dua rekaan peranti sebegini. Rekaan pertama memperlihatkan konsep rekaan seakan Huawei Mate Xs, di mana ia adalah jenis skrin yang dilipat keluar. Google turut mempatenkan sebuah peranti dengan konsep engsel seakan peranti Royole FlexPai. Untuk peranti ini, Google dilihat lebih menekankan kepada bahagian engsel yang dilihat mempunyai banyak bahagian dan mempunyai kaedah pemasangan tersendiri.

Paten ini dilihat didaftarkan pada Julai 2020, tetapi diterbitkan pada 21 Januari 2021. Tidak pasti sama ada adakah ini rekaan akhir atau Google ada rekaan yang yang dirahsiakan. Sama-sama kita nantikan peranti skrin boleh-lipat Pixel nanti, mungkin Pixel Flip? Pixel Fold? Pixelated?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd