Carian
Pemerkasaan OKU Dan Golongan Kurang Berkemampuan Menjadi Tumpuan Google Kearah Sebilion Lagi Pengguna
May 27, 2019 Effi Saharudin

Di acara Google I/O minggu lalu, Google mengesahkan kini terdapat lebih 2.5 bilion peranti Android aktif di dunia. YouTube pula mempunyai lebih 2 bilion pengguna aktif bulanan. Angka-angka ini dijangka bertambah dengan pengenalan pelbagai lagi inisiatif serta fungsi baharu dari Google.

Kami bernasib baik dapat menghadiri beberapa sesi bersama Google di I/O bagi melihat apakah perancangan mereka ke arah Sebilion Lagi Pengguna (Next Billion User). Menarik sekali hampir kesemua inovasi yang diperkenalkan ini menyasarkan golongan OKU dan yang kurang berkemampuan.

Live Caption

Tahun lalu Google mengejutkan dunia dengan demo Duplex yang membolehkan Assistant melakukan panggilan telefon bagi pihak pengguna. Pembantu maya ini boleh melakukan tempahan di restoran dan menyaring panggilan yang diterima. Duplex kini telah diaktifkan di Amerika Syarikat dengan fungsi fiksyen sains yang menjadi realiti.

Live Caption pada hemat kami adalah fungsi paling paling menarik yang diperlihatkan tahun ini. Ia mampu memaparkan sari kata masa nyata untuk pelbagai kandungan video yang ditonton pada peranti. Paling menarik mengenai Live Transcribe ialah sambungan Internet tidak diperlukan sebaliknya data untuk melakukan transkrip audio ini dilakukan terus dari peranti.

Kami katakan di awal tadi ini adalah antara fungsi paling menarik kerana ia dapat memperkasakan golongan OKU pendengaran. Sebagai contoh Live Caption boleh untuk menonton klip video dan mendengar klip audio yang diterima dari WhatsApp yang tidak hadir dengan sari kata. Mereka turut boleh menonton video yang dihantar oleh saudara atau teman dan memahami apa yang diucapkan.

Jika fungsi ini pernah ada dengar sebelum ini, ia adalah kerana ia sama seperti Live Transcribe yang dihasilkan oleh Google sebelum ini. Perbezaannya adalah Live Transcribe memerlukan sambungan Internet dan menyokong 70 bahasa. Live Caption seperti kami nyatakan sebelum ini berfungsi di luar talian dan hanya menyokong Bahasa Inggeris sahaja pada waktu ini.

Selain digunakan OKU, ia juga boleh digunakan oleh pengguna biasa untuk menonton video di tempat awam tanpa mengganggu pengguna lain dengan audio yang bising.

Ujian Live Caption masih lagi dilakukan dengan perancangan untuk menjadikannya fungsi terbina pada peranti Android menjelang penghujung 2019. Kerana keperluan memproses yang tinggi, ia memerlukan saiz storan yang besar pada peranti serta pemproses berkuasa tinggi.

Live Relay

Live Relay pula membolehkan OKU pendengaran melakukan panggilan telefon. Apabila panggilan diterima atau dilakukan, Assistant akan mengambil alih tugas bercakap bagi pihak pengguna OKU. Audio dari pemanggil akan dipaparkan pada skrin dan sistem seakan Smart Reply akan memberikan cadangan jawapan yang boleh diberikan. Setiap jawapan yang ditulis akan dimainkan dalam bentuk audio kepada pemanggil.

Seperti Live Caption, Live Relay tidak memerlukan sambungan internet untuk berfungsi. Ini juga menurut Google memastikan data peribadi pengguna tersimpan di dalam peranti dan tidak dikongsi dengan pihak mereka seperti yang dilakukan menerusi Assistant sekarang. Satu lagi perbezaan ialah Live Caption masih di dalam peringkat percubaan tanpa sebarang tarikh bila ia akan dilancarkan untuk semua pengguna.

Project Euphonia

Seterusnya ialah Project Euphonia yang menggunakan kecerdasan buatan untuk memahami golongan yang mempunyai masalah bercakap. Ini mungkin berlaku selepas mereka diserang angin ahmar atau menghidap penyakit ALS. Dalam situasi ini apa yang diucapkan sukar difahami kerana kehilangan kemampuan mengawal otot dan kerosakan saraf.

Kecerdasan buatan dilatih untuk melihat spektogram audio yang kemudian dipadankan kepada frasa tertentu. Seorang pesakit strok misalnya mungkin menyebut “Ikan” sebagai “eekuhn” tetapi kerana kecerdasan buatan telah dilatih, perkataan “ikan” akan dipaparkan sebagai sari kata (seakan Live Caption) di atas skrin individu yang cuba berinteraksi dengan pesakit.

Sistem pembelajaran mesin ini juga boleh dilatih untuk mengesan pergerakan sebagai ganti perbualan. Pesakit ALS akan kehilangan kemampuan kesemua otot tubuh termasuk peti suara. Dalam situasi mereka tidak lagi boleh bercakap, kecerdasan buatan boleh dilatih untuk mengesan pergerakan dan kemudian memainkan klip audio percakapan.

Menurut Julie Cattiau, pengurus produk di Google yang terlibat dalam Project Euphonia, sebanyak 15,000 frasa diperlukan untuk melatih kecerdasan untuk memahami perbualan. Namun begitu untuk melatih model pengenalan perbualan yang lebih ringkas (untuk Google Assistant) misalnya jumlah frasa yang diperlukan adalah lebih kecil.

Tambah beliau lagi, Project Euphonia wujud selepas Live Transcribe dilancarkan. Dimitri Kanevsky seorang penyelidik bidang perbualan di Google mendapati Live Transcribe berjaya membuatkan beliau “mendengar” perbualan rakan sekerja walaupun beliau pekak. Tetapi rakan sekerja pula sukar memahami beliau kerana sebutan yang berbeza dari biasa.

Akhir sekali menurut Julie, model pengenalan perbualan Project Euphonia boleh digunakan pada individu lain tanpa perlu dilatih semula. Ini adalah kerana dalam kes pesakit ALS, perbezaan sebutan adalah sekata pada kesemua pesakit.

Project DIVA

Setakat ini kesemua inovasi yang diperlihatkan masih memerlukan pengguna OKU bersuara. Bagaimana pula dengan pengguna yang mungkin mempunyai masalah penglihatan? Untuk golongan ini Project DIVA untuk golongan berkeperluan lebih berbeza. DIVA ialah singkatan untuk DIVersely Assisted. Ia dibangunkan oleh Lorenzo Caggioni yang bertugas di Google Itali.

Beliau mempunyai seorang adik yang menghidap Sindrom Downs dan juga masalah penglihatan kerana lapisan katarak pada mata. Lorenzo menyedari adik beliau memerlukan bantuan untuk mendengar muzik dan menonton video. Oleh itu idea menggunakan suis fizikal untuk memberikan arahan kepada speaker pintar Google Home tercetus.

DIVA membolehkan suis fizikal diprogramkan untuk membuka aplikasi seperti YouTube. Selain menekan suis, Diva juga menyokong objek seperti bola yang dimasukkan ke dalam gegelung misalnya. Dengan kata lain DIVA membolehkan interaksi fizikal tanpa suara menggantikan arahan suara mengawal Google Assistant. Bagi yang berminat menggunakan DIVA, projek ini boleh diakses sendiri menerusi pautan ini.

Google Station

Di Malaysia, kerajaan kini menganggap sambungan Internet sepatutnya menjadi kemudahan asas sama seperti sambungan elektrik dan bekalan air terawat. Tetapi malang sekali ini seperti sambungan elektrik dan bekalan air, sambungan Internet masih belum dapat dinikmati oleh semua.

Di negara membangun pula kos melanggan Internet pula adalah tinggi. Google Station ialah inisiatif menawarkan perkhidmatan WiFi percuma di stesen kereta api sejak 2016 di India. Dengan penawaran WiFi percuma, pengguna boleh menggunakan Internet pantas tanpa langganan Internet. Dianggarkan sekitar 2 juta penumpang kereta api menggunakan Google Station di India.

Progam ini telah dikembangkan ke Filipina, Indonesia, Mexico, Nigeria dan Thailand. Dengan perkhidmatan WiFi percuma ini, golongan kurang berkemampuan masih boleh menikmati capaian Internet pantas

Google Android Go

Akhir sekali ialah Android Go yang merupakan inisiatif Google sejak 2017 untuk menghasilkan sebuah sistem operasi yang lengkap pada peranti berspesifikasi rendah mampu milik. Android 8.1 Go ialah versi pertama dan kini ia turut ditawarkan dalam versi Android 9 Pie Go. Peranti dengan RAM serendah 1GB boleh menggunakan sistem operasi ini tanpa kehilangan fungsi asas seperti Google Lens dan YouTube.

Android Go sebenarnya adalah kesinambungan kepada program Android One yang dilancarkan untuk sebab yang sama pada tahun 2014. Perbezaan kali ini pengeluar ternama seperti Samsung, dan Nokia menghasilkan peranti dengan Android Go. Peranti Android One dahulu hanya dihasilkan oleh syarikat kecil seperti Micromax dan Spice. Stigma peranti kelas permulaan yang kurang berkualiti berjaya dibanteras dengan penggunaan Android Go.

Kesimpulan

Di dalam dunia pasca PC, peranti mudah alih mengambil alih ruang yang dahulu diduduki oleh komputer. Lebih ramai insan di dunia menggunakan telefon pintar berbanding PC. Malahan Google mengesahkan kini terdapat 2.5 bilion peranti Android aktif di dunia sekarang. Dengan pelbagai inisiatif di atas, jumlah pengguna aktif pastikan akan semakin bertambah. Kekurangan upaya bukan lagi menjadi halangan untuk mereka turut menggunakan telefon pintar dan sekaligus memerkasakan golongan yang selama ini terpinggir.

Komen