Cari @ Amanz

Robot akan menyebabkan jutaan pekerja manusia kehilangan kerja di kilang dalam masa dua tahun lagi. Ia tidak perlu berehat, tidak bercuti dan lebih cekap melakukan tugasan yang diberikan. Kerja seterusnya yang bakal jatuh ke tangan robot ialah meletakkan barangan di kedai serbaneka. Family Mart dan Lawson akan memulakan ujian robot di rangkaian kedai serbaneka mereka di Jepun pada musim panas ini.

Menerusi program ujian, robot akan dikawal oleh manusia secara jarak jauh. Kesemua pergerakan manusia akan diikuti oleh robot untuk tugas mengisi semula rak yang kosong. Kesemuanya dilakukan menggunakan sistem realiti maya. Untuk menjayakan usaha ini Family Mart bekerjasama dengan firma robotik Telexistence. Sekiranya berjaya mereka bercadang menggunakan sistem robot ini di 20 lokasi menjelang 2022.

Lawson pula akan membuka kedai pertama dengan kakitangan robot pada September hadapan di Tokyo. Ia turut akan membawa barang dari stor ke hadapan disamping mempamerkan makanan seperti ayam goreng kepada pelanggan.

Sebelum ini di Jepun, robot digunakan sebagai avatar kepada golongan OKU untuk bekerja sebagai pelayan restoran. Malahan Jepun ialah satu-satunya negara yang mempunyai pelan kebangsaan untuk merealisasikan penggunaan avatar robot sebagai ganti manusia dalam tugasan yang berbahaya.

Sementara itu di China sebuah kompleks restoran robot sepenuhnya telahpun dibuka sebulan lalu oleh syarikat pemaju yang telah membangunkan Forest City di Johor.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd