Cari @ Amanz

Tahun 2024, pelbagai syarikat teknologi mula membuang pekerja bagi mengorganisasi semula syarikat serta mengukuhkan semula kewangan masing-masing. Google, Lazada, TikTok dan Microsoft sudah membuang pekerja mereka. Baru-baru ini Snap, iaitu syarikat di sebalik aplikasi Snapchat turut tidak terlepas.

Menurut laporan Techcrunch, 10% pekerja Snap dibuang iaitu sekitar lebih 500 kakitangan. Snap menyatakan ini adalah untuk mengecilkan perbezaan kuasa di dalam syarikat (hierarki), sementara meningkatkan kolaborasi secara bersemuka antara kakitangan. Tidak pasti apakah perancangan Snap untuk Snapchat selepas ini. Usaha mereka dalam produk fizikal seringkali gagal. Mungkin media sosial dan perisian sahaja mereka patut pentingkan?

Sejak kebelakangan ini, Snap turut mengemaskini Snapchat dengan membawakan ciri AI generatif serta chatbot untuk pengguna menikmati ciri AI baharu tanpa meninggalkan aplikasi. Snapchat kini mempunyai lebih 400 juta pengguna, adakah anda antara pengguna yang masih aktif?

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd